SU og Foreldrerådet

Barnehagen skal i samarbeid med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling; jf. Barnehageloven § 1.

"Betegnelsen "hjemmet" og "foreldrene" omfatter også andre foresatte. Barnehagen skal ivareta foreldrenes rett til medvirkning og arbeide i nært samarbeid og forståelse med foreldrene, jf. Barnehageloven §§ 1 og 4. Samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål. Foreldrene og personalet har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling." (Rammeplanen kap.5).
 
Samarbeidet mellom hjem og barnehage er svært viktig. Det er med på å skape trygghet i barnas hverdag. Nestekjærligheten står sentralt. Vi skal ta vare på hverandre. Da er trygghet viktig. Det å ha et positivt selvbilde, kan være til hjelp for andre.
 
SU - samarbeidsutvalget i Dyrebo Gårdsbarnehage består av to represntanter fra foreldrene og to ansatte. Hvis eieren sitter som representant i SU, er det som representant fra de ansatte. Her tas det opp viktige saker om nødvendig. Eieren har møterett, men ingen stemmerett, hvis eieren ikke stiller som ansatt, men kan være refernt i møtet. Det er saker som er av viktighet for barnehagens virksomhet. SU har generelt to fastsatte møter i løpet av barnehageåret. Innkalling og referat følger før og etter møtet, og skal undertegnes.
 
Foreldrerådet består av alle foreldre/foresatte til alle barna i barnehagen, og skal fremme samarbeidet mellom hjem og barnehage. Det kan be om å bli forelagt vikitge saker vedrørende foreldrenes/foresattes forhold til barnehagen. Forelder/foresatte har rett til å uttale seg i slike saker før avgjørelse blir tatt. Ved avstemning i foreldrerådet gis en stemme for vært barn. Foreldremøte blir holdt minst to ganger i barnehageåret. Foreldrerepresentant/-er velges på foreldremøter. Den som har vervet sitter i 2 år av gangen, mens en byttes ut av gangen. Det er altså to av gangen, og de sitter også da automatisk i SU. De har taushetsplikt, som de skriver under på.
 
 
"Intensjonen med foreldreråd og samarbeidsutvalg er at disse ordningene skal gi mulighet for å ivareta foreldrenes kontakt med barnehagen på en aktiv måte. Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og bidra til at samrbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Foreldrerådet skal blir forelagt saker som er vikitge for foreldrenes forhold til barnehagen. Det kreves samtykke fra foreldrerådet dersom foreldrebetalingen settte høyere enn den fastsatte maksimalgrensen.
 
Samerbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget skal bli forelagt saker som er viktige for barnehagens innhold og virksomhet, og for forholdet til foreldrene. Samarbeidsutvalget skal fastsette barnehagens årsplan. Øvrige saker av vikitghet er for eksempel forslag til budsjett eller driftendringer." (Rammeplanen kap.5).